Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Om door een 'ringetje' te halen
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten

Walcherse verhalen


woensdag 23 januari, 20:00

Lezing door de gebroeders Antheunisse

De gebroeders Johan en Jan-Willem Antheunisse hebben in Middelburg naam gemaakt met het vertellen van verhalen over hun stad. Ooit zijn ze begonnen met een nostalgische rondvaart. Op zomerse avonden namen ze een boot vol publiek mee voor een tocht van twee uur om te vertellen over hun jeugd die ze in de jaren vijftig doorbrachten langs het water van de route. Dit grote verhaal hebben ze later omgebouwd tot een vertelling die geschikt was voor ‘op het droge’ en daarmee hebben ze een groot publiek bediend op diverse locaties in de stad.
Nu hebben ze een nieuwe voorstelling. Die gaat over wonen in Middelburg. Iedereen moet wonen en iedereen heeft dus een huis nodig, en daar zit heel veel vertelstof in. De broers hebben in hun voorbereiding heel wat mensen gesproken over dit onderwerp, van gewezen directeuren van de woningbouwvereniging tot welbekende huisjesmelkers. Bij heel wat mensen mochten ze in fotoalbums duiken naar materiaal, zodat het verhaal van de gebroeders is gelardeerd met talloze unieke prenten.
De voorstelling start met de woonellende in de negentiende eeuw, toen de overheid geen oog hadden voor het lot van de kleine man. Iemand die zich daar wel om bekommerde was Floor Wibaut, de ondernemer die zijn ideeën voor sociale woningbouw uitbroedde in Middelburg. Zijn eerste project was de Eigenhaardstraat. Later zou Wibaut landelijk naam maken als dé man van woningbouwend Nederland. Tijdens de voorstelling knipogen de broers naar de Middelburgse overheid met de oproep tot een meer sprekende herinnering aan deze man dan alleen maar het huidige schildje aan de gevel van zijn voormalige woonhuis in de Noordstraat.
De rode lijn in het verhaal van de broers is de ontwikkeling van  de verschillende woonwijken. Maar ze maken voortdurend zijsprongen. Dat doen ze met sappige verhalen over Middelburgse particulieren die ook actief waren op die woningmarkt. Het zijn bekende en minder bekende huisjesmelkers. Zo worden lieden als Henk Cosijn opgevoerd, koopman te Middelburg, en groenteboer Ovaa, in de volksmond kontjeklap genoemd. Ook treden markante bewoners van de verschillende woonwijken voor het voetlicht: de scharenslijpers vader en zoon Munter en de familie Brozius die weigerden hun woning te verlaten tijdens de inundatie in 1944.
Er is ook drama. Als op 17 mei 1940 een groot deel van de binnenstad in vlammen is opgegaan, wordt de woningnood heel groot. Er wordt besloten tot de bouw van nieuwe woningen op ’t Zand. Als deze huizen in 1943 klaar zijn, zullen de bewoners niet lang kunnen genieten van hun nieuwe onderkomen: in oktober 1944 staat de hele wijk onder water ten gevolge van de inundatie. De broers Antheunisse hebben een paar van die eerste bewoners opgespoord en ze bevraagd over hun belevenissen. De familie Ter Haar had er nog foto’s van.
De première van ‘Huurders Lief en Leed’ vond plaats in oktober 2016 bij de viering van het twintigjarig bestaan van de Huurdersvereniging Middelburg. Een recensie van deze tentoonstelling was te lezen in De Wete van januari 2017. Nu kunnen ook de leden van de HKW deze voorstelling bezoeken.

Let wel! De lezing is uitsluitend voor leden van de Heemkundige Kring Walcheren. Aanmelden is verplicht met het oog op de verwachte drukte. U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@hkwalcheren.nl.

‚óŹ Woensdag 23 januari 2019, aula Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk te Middelburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

 

Toegangsprijs

De lezing is uitsluitend voor leden, aanmelden is verplicht.Terug