Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Om door een 'ringetje' te halen

Demografie van Walcheren


Staat der Walchenaren
Op 19 april 2012 hield Leo Hollestelle een lezing voor de leden van de Heemkundige Kring over de historische demografie van Walcheren, 1795-1940. Hij belichtte diverse aspecten van de historische demografie, zoals het verloop van de bevolking, de ontwikkeling van geboorte, huwelijk- en overlijden, de migratie, de beroepsbevolking, kerkgenootschappen en de verspreiding van familienamen over het voormalige eiland en over de voormalige gemeenten.

lees verder

Fietstocht Popperoute


Walcheren heeft iets met de naam ‘Poppe’. Op verschillende plaatsen op het voormalige eiland komt deze oude voornaam voor. De oorspronkelijke naam Poppo kwam al voor in de twaalfde eeuw en was een oude Germaanse mansnaam. De naam Poppe is vanaf het eind van de zestiende eeuw ook een achternaam, die overal op Walcheren voorkwam. Tijdens deze (fiets)tocht van 43 kilometer komt u in 4 uur (inclusief pauzes) langs deze plekken die iets hebben met de naam ‘Poppe’.


Downloads

Popperoute als PDF 255,4 Kb

lees verder

Streekdracht Walcheren


De laatsten der mohikanen
Het einde van de streekdrachten van Walcheren nadert! Het aantal mensen dat op Walcheren "nog in klederdracht rondloopt" wordt steeds minder. Frans van den Driest en Piet Minderhoud hebben in het najaar van 2003 onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat nog in een van de Walcherse streekdrachten rondloopt. Het voormalige eiland Walcheren kent vier drachten: Walcheren, Middelburg-Ambachten, Nieuw- en Sint Joosland en Arnemuiden.

lees verder

Vliedbergen

Onder de titel “Aardbergen in het vlakke land” hield, op 19 november 2008, archeoloog drs. J. van Doesburg van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten een lezing over vliedbergen in Zeeland voor de leden van de Heemkundige Kring Walcheren.

lees verder