Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Om door een ringetje te halen

Jaarvergadering 2024 en Lezing over vliedbergen en gekrompen dorpen

Na de pauze zal de heer Bernard Meijlink van de Walcherse Archeologische Dienst een lezing houden over vliedbergen en gekrompen dorpen op Walcheren.

Bij het aprilnummer van De Wete treft u een uitgebreide agenda aan.

Het huishoudelijk gedeelte is uitsluitend toegankelijk voor leden.

# Woensdag 24 april 2024, Betje Wolff auditorium ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (aula), Kousteensedijk te Middelburg, aanvang 19.30 uur (zaal open 19.15 uur). Deze lezing is ook toegankelijk voor niet-leden, kosten € 5,00 p.p. (contant afrekenen).

Let op!

Deze bijeenkomst is, in tegenstelling tot de voorgaande bijeenkomsten, weer ’s avonds!

Gekrompen dorpen en vliedbergen op Walcheren

In de Middeleeuwen kende het eiland Walcheren een groot aantal kasteelbergjes, ook wel mottes genoemd. Later staan deze bekend als vliedbergen.

De meeste kasteelbergjes waren onderdeel van een groter complex van een herenboerderij. Een aantal van deze complexen lag aan de oorsprong van kleine parochies en dorpjes.

Dit leidde ertoe dat verspreid over Walcheren een groot aantal dorpjes ontstond, veel meer dan we vandaag kennen. Veel van deze dorpjes zijn verdwenen, andere zijn in een klein gehucht veranderd. Dat zijn de zogenaamde gekrompen dorpen.

In een presentatie met veel beeldmateriaal zal Bernard Meijlink uitgebreid ingaan op de aard van deze Middeleeuwse structuren, zowel de mottekastelen als de gekrompen dorpen en zal hij vertellen wat het uiteindelijk lot van hen is geworden.

Terug