Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem

Introductie

De Heemkundige Kring Walcheren is opgericht in 1971 en heeft als doel de kennis van Walcheren en zijn bewoners te bevorderen. Ruim 2.200 leden (stand per 1 januari 2021: 2.222 leden) houden wij op de hoogte van heel veel wetenswaardigheden uit heden en verleden van Walcheren: hun woonomgeving of de streek waarmee ze zich verbonden voelen.

Wij organiseren jaarlijks diverse activiteiten, zoals lezingen en excursies. Om de drie jaar reiken wij de HKW Cultuurfondsprijs uit en sinds 2016 verlenen wij met ons Publicatiefonds financiële ondersteuning aan particulieren die een publicatie in boekvorm willen uitgeven.

Alle leden ontvangen ons kwartaal blad De Wete, dat steeds een gevarieerde inhoud heeft en waarin ook het lezingenprogramma en het verenigingsnieuws zijn opgenomen.

Jammer!

Alle jubileumactiviteiten worden uitgesteld

De HKW bestaat dit jaar vijftig jaar. Op 13 mei 1971 vond in restaurant De Brasserie aan de Lange Delft in Middelburg de oprichtingsvergadering plaats van de Heemkundige Kring Walcheren. Vijftig jaar later is de HKW de grootste heemkundige/oudheidkundige vereniging van het land.

Lees verder

Oproep

Viermaal per jaar, aan het begin van elk kwartaal, ontvangt u als lid van de HKW ons tijdschrift De Wete, met daarin ook alle informatie aangaande de activiteiten die wij als HKW organiseren.

Omdat wij deze activiteiten geruime tijd van tevoren plannen, levert dat normaal gesproken geen problemen op.

Lees verder

Onze nieuwe folder

Om onze vereniging, onze doelstellingen en activiteiten te promoten hebben we een nieuwe folder gemaakt. Deze is verkrijgbaar bij onze activiteiten. Wilt u deze folder hebben, voor uzelf of om door te geven aan familie, vrienden en kennissen, neem dan contact op het secretariaat (via de pagina Contact).


Downloads

Downloaden 108,9 Kb

Geef een lidmaatschap cadeau!

Is er binnenkort iemand jarig in uw naaste omgeving? Zoekt u een origineel cadeau? Of wilt u eindelijk eens verlost zijn van een buurvrouw die steeds weer naar uw Wete vraagt? Vul dan de Cadeaubon in. U kunt deze hieronder downloaden en vervolgens uitprinten. De nota gaat naar de schenker en het januarinummer 2019 met de welkomstbrief gaat naar de ontvanger. Een cadeau-abonnement geldt voor een kalender jaar en kost € 15,-. Als u kiest voor automatische incasso dan bedraagt het lidmaatschap € 14,- per jaar.


Downloads

Cadeaubon HKW 74,1 Kb

Uitstapje Bevrijdingsmuseum

Zoals elk jaar organiseren we in de zomer een uitstapje in onze omgeving. Dit jaar was het geen dorps- of stadswandeling, maar brachten we op 8 juli een bezoekje aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Het museum belicht de hele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan de Slag om de Schelde. In oktober 2019 is het Bevrijdingsmuseum na een flinke uitbreiding en herinrichting heropend.

Een foto-impressie van de dag kunt u bekijken door op 'lees verder' te klikken.

Lees verder

Tijdschrift De Wete via de Tijdschriftenbank

Via de website Tijdschriftenbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek zijn alle nummers van ons tijdschrift De Wete t/m 2018 niet alleen te raadplegen, maar ook is de inhoud te doorzoeken op auteurs, onderwerp, titels enzovoorts. Via de zoekbox rechtsboven deze website kunt u direct in 47 jaargangen van De Wete in de Tijdschriftenbank zoeken.

Walcherse veldnamen digitaal

De voormalige veldnamencommissie van de HKW heeft de afgelopen jaren de inhoud van de zes publicaties gedigitaliseerd. De gegevens worden nu toegevoegd aan het de website Geoloket Cultuur Historie van de Provincie Zeeland. Aan de hand van een korte handleiding kunt u het resultaat nu al raadplegen.


Downloads

Handleiding 2,2 Mb

HKW heeft de ANBI-status

De Heemkundige Kring Walcheren heeft van de Belastingdienst de ANBI-status gekregen. Het gaat in ons geval om ANBI met culturele status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. De toekenning van deze status houdt onder meer in dat de kosten van het HKW-lidmaatschap en eventuele donaties en giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.
De status is verleend met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

Bestellen oude nummers

De Heemkundige Kring Walcheren heeft nog een kleine voorraad van oude nummers van het tijdschrift De Wete. Hier kunt u zien van welke nummers er nog exemplaren voorradig zijn en wat de prijs per exemplaar is.