Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Om door een 'ringetje' te halen

dinsdag 12 november, 19:30

Bezoek sterrenwacht Middelburg

Middelburg heeft (ook) in sterrenkundig opzicht een rijke traditie. Om te beginnen is er de telescoop uitgevonden, door Hans Lipperhey in 1608. Maar er zijn meer Middelburgers die hun sporen verdiend hebben in de sterrenkundige wetenschap: Paulus van Middelburg, Philippus Lansbergen, Jan de Munck, Cornelis Tevel en Caroline Bleeker, om er maar een paar te noemen. Hun verrichtingen zijn bij het grote publiek minder bekend.

Tijdens uw bezoek aan de oudste volkssterrenwacht van Nederland krijgt u niet alleen van alles te horen en te zien over de uitvinding van de telescoop – is het toeval dat het “instrument om verre te sien” hier is uitgevonden? –, maar zullen ook de andere Middelburgers belicht worden. Daarnaast is er een rondleiding door het Hans Lipperheymuseum waar duidelijk gemaakt wordt welke invloed de kijker van Lipperhey heeft gehad op onze kijk op het heelal en de plaats van de mens in het universum.

Deze activiteit van de HKW vindt dus niet plaats in de Zeeuwse Bibliotheek. We worden om 19.30 uur ontvangen bij de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, Helm 3, achter het stadhuis van Middelburg. De rondleiding wordt gegeven door vrijwilligers van de sterrenwacht. Omdat de ruimte beperkt is, zijn er twee avonden gepland. Blijkt de belangstelling te groot, dan kan er een derde avond georganiseerd worden.

U dient zich dus van tevoren op te geven. Wij vragen u dat via het e-mailadres jnmst2012@gmail.com te doen. Daarbij moet u wel vermelden naar welke avond uw voorkeur uitgaat. Indien u niet beschikt over internet, kunt u telefonisch reserveren bij Addy Simonse, tel. 0118-611533. Inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelden. U ontvangt bericht als u mee kunt.

● Dinsdag 12 en woensdag 13 november 2019. Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, Helm 3 te Middelburg, aanvang 19.30 uur. Reserveren vereist. Leden en één huisgenoot gratis toegang, op vertoon ledenpas. Niet-leden € 2,‒.Terug