Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Om door een ringetje te halen

donderdag 7 juli

Dorpswandeling Oostkapelle

Van ganser harte hopen we deze zomer weer een dorpswandeling te organiseren, zo nodig met de bekende corona maatregelen. Maar alles onder voorbehoud natuurlijk. Oostkapelle is het dorp wat bezocht gaat worden.

We kennen natuurlijk Oostkapelle en Westkapelle. In allebei de dorpen moet in vroeger tijden een kapel hebben gestaan. Eén ten westen en één ten oosten van Domburg. De dorpen hebben zich reeds vanaf de Middeleeuwen totaal verschillend ontwikkeld. Westkapelle als vestingsplaats en dijkdorp, Oostkapelle bleef lange tijd een rustig boerendorp. Daardoor telt het dorp nu veel rijksmonumenten, boerderijen en buitenplaatsen zoals het bekende Zeeduin en Overduin. En laten we kasteel Westhove niet vergeten, wat oorspronkelijk tot de herindeling (1966) op Oostkappels grondgebied lag. Ook de beroemde Domburgse dokter Metzger ligt in Oostkapelle begraven. Na de Tweede Wereldoorlog volgde Oostkapelle het spoor van Domburg en Zoutelande als badplaats. Doordat het strand en de duinen op korte afstand van het dorp liggen, was Oostkapelle niet altijd eerste keuze van de toeristen maar daardoor was er ook minder leegloop in het dorp zelf wat de leefbaarheid ten goede kwam.

Donderdag 7 juli 2022, inloop tussen 18.30u en 19.00u. voor koffie/thee.

Verzamelen in restaurant ‘de Babbelaar’, Dorpsstraat 18. Onder leiding van gidsen maken we een rondwandeling, bezoeken de oudheidskamer in de toren en hopen ook het VèGè museumpje van de heer Bimmel te bezoeken. Dit laatste wel onder voorbehoud.

Parkeren kan op het parkeerterrein tegenover de ‘Pannenkoekenbakker’, Domburgseweg 75. Dan zo’n 100 meter het dorp inlopen.Terug