Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren Om door een ringetje te halen
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem

woensdag 23 november, 20:00

The Vitrite Works

Een lezing door Jan van Splunder.

The Vitrite Works, thans Vitrite Middelburg geheten, werd in 1893 gevestigd in Middelburg. Tot in de jaren zeventig was het, na de scheepswerf De Schelde in Vlissingen, de grootste werkgever in Zeeland. Het bedrijf groeide uit tot ’s werelds grootste fabriek van verlichtingsonderdelen, met name lampvoeten, de onderkant van gloeilampen voor toepassing in huis en automobielen.

In Nederland werden vanaf 1883 vijf fabrieken voor gloeilampen gesticht. Middelburg was de derde, met de in 1887 geopende fabriek van Johan Boudewijnse. Na een faillissement vond in 1893 een doorstart plaats door broer C. Boudewijnse en M. van der Leijé, onder de naam The Vitrite Works.

Er is zoveel (beeld)materiaal dat er een redelijk inzicht kan worden gegeven in het reilen en zeilen van de onderneming in de 129 jaar van haar bestaan, van de huisvesting aan de Maisbaai op het voormalige VOC-terrein tot en met die op het industrieterrein Arnestein. Jan van Splunder heeft hierin een rode draad aangebracht, van de uitvinding van de gloeilamp en de lampvoet als een van de componenten ervan tot de lampvoetenindustrie in Middelburg.

Woensdag 23 november 2022, Betje Wolff Auditorium, Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk te Middelburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.45 uur).

I.v.m. de nog steeds heersende Corona aanmelden bij Anja van der Most, e-mail jnmst2012@gmail.com of bellen naar 0118-611552 onder vermelding van naam, telefoonnr. en lidnummer.

Toegangsprijs

Leden gratis, niet-leden € 3,-

Terug