Op website In tijdschriften De Wete
Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren Heemkundige Kring Walcheren
Heemkundige Kring Walcheren 'Steengoede' artikelen over 't Walcherse heem
Heemkundige Kring Walcheren Je komt 'een berg' te weten
Heemkundige Kring Walcheren Om door een 'ringetje' te halen

Walcherse verhalen

Activiteiten HKW

De activiteitencommissie van de HKW organiseert elk jaar een uitgebreid programma van lezingen over diverse Walcherse onderwerpen. Verder zijn er excursies en is er elke zomer een avondwandeling ergens op Walcheren. Eenmaal per jaar organiseren we een 'buitenheemse' dagexcursie.

Tijdens lezingen van de HKW in de ZB, Kousteensedijk 7 te Middelburg op de woensdagavond kunt u vanaf 20.00 uur gratis parkeren in de parkeergarage aan de Kousteensedijk (naast de ZB)

zaterdag 29 september, 7:00

Buitenheemse excursie: Fort bij Vechten

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd gemaakt om de vijand tegen te houden. De eerste Hollandse Waterlinie werd in 1589 ontworpen door prins Maurits. Fort bij Vechten is een van de grootste en mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is gebouwd tussen 1867 en 1870 om de stad Utrecht te beschermen en is 17 hectare groot.

 

lees meerwoensdag 24 oktober, 20:00

Jacob Roggeveen

Bent u benieuwd wie Jacob Roggeveen was? Arnoud van der Vorst schreef een boek over hem en komt woensdag 24 oktober a.s. een lezing houden over deze ontdekkingsreiziger. Er was een relatie tussen Roggeveen en Middelburg. Denk maar aan het grote beeld van een hoofd dat vroeger stond voor het Roggeveenhuis en verplaatst is naar het grasveld voor verzorgingstehuis Buitenrust in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Maar hoe zat het dan met die relatie?

lees meerwoensdag 21 november, 20:00

Onderwijs op Walcheren, 1578-1801

Na de overgang van Middelburg en het doorvoeren van de Reformatie in de steden en op het platteland van Walcheren kreeg het onderwijs grote aandacht. De Gereformeerde Kerk en de overheden werkten nauw samen om een dekkend net van scholen te bereiken. Op Walcheren werden bijna alle onderwijssoorten gevonden: Nederduitse scholen, Franse scholen en Latijnse scholen. Middelburg kende bovendien zijn Illustre

lees meer


woensdag 23 januari, 20:00

Lezing door de gebroeders Antheunisse

Nadere informatie volgt.

lees meer


woensdag 20 maart, 20:00

Lezing door Dan de Bruijne

Lezing van Dan de Bruijne over de Koude Oorlog en de Enigma.

lees meer